Friss hírek

Ez a fejlesztés a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács Elõzetes Regionális Fejlesztési Programja keretében, a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával valósul meg.

2007.06.12. 00:00

Bűnmegelőzési-drogprevenciós-ifjúsági egyeztető fórum

2007. június 7-én egyeztető fórumra, együtt gondolkodásra hívták a város vezetői Szentendre bűnmegelőzésben, kábítószerhelyzet kezelésben, ifjúsági kérdésben érintett szervezeteit. Az egyeztető fórum célja, hogy a 2005-ben Helyi Kábítószeregyeztető Fórum munkáját továbbgondolva újabb projekteket, konkrét célokat valósítsunk meg a helyi és térségi fiatalok érdekében.

Dr. Dietz Ferenc, polgármester prezentációjában kihangsúlyozta a család és az iskola problémakezelésének fontosságát. „Sok múlik azon, hogy komolyan gondoljuk-e ezt a kezdeményezést. Mindig felvetődik a pénz kérdése. Ezen pályázati forrásokból szeretnénk segíteni. De ez jelen esetben egy széles körűösszefogás nélkül nem megy.”
A Dumtsa JenőVárosfejlesztési Stratégia részeként is megfogalmazott megújuló és okos város kialakítása csak egy egészséges és biztonságban felnövekvőgenerációval képzelhetőel. Számukra az iskolai programokon kívül meg kell teremteni a kulturált szórakozás, a minőségi szabadidőeltöltésének lehetőségét is. A szülőknek pedig azt a fajta biztonságérzetet szükséges biztosítani, hogy nyugodt szívvel engedjék szórakozni gyermekeiket.
A fórumon mindenki a közösségek fontosságát hangsúlyozta. Ezért is szükséges egy olyan információs-tanácsadó helyet kialakítani, ahova az érdekeltek probléma esetén fordulhatnak. A résztvevőkben megfogalmazódott, hogy Szentendrén szükség lenne egy olyan szórakozóhely létesítésére is, ahol a fiatalok nem juthatnak sem cigarettához, alkoholhoz, és kiváltképp nem kábítószerhez.
A kábítószerhelyzet a térségben évek óta romlik. Egyre több a fogyasztó és a termesztőis. A fogyasztók életkora évről-évre csökken. A kíváncsiság, az új kipróbálása és egy elfogadó közösséghez való tartozás –ez az, ami a fiatalokat a szer kipróbálása felé hajtja. Ezt kell hatékony prevencióval megelőzni, felkészíteni a fiatalokat a rájuk leselkedőveszélyekre. Meg kell tanulni nemet mondani és azt is, hogyan kell a problémát kezelni. Egy állandóan elérhetőmunkatárs ebben a munkában sikeresen tudna segíteni a rászorulóknak.
Köszönjük a Rendőrségnek, Polgárőrségnek, Iskolaigazgatóknak, az Egészséges Városért Közalapítványnak, a Re-Generáció Alapítványnak, Szentendre Város képviselőinek, az egyházaknak és a sajtónak is, hogy eddig is segítette munkánkat. A továbbiakban szeretnénk egy széles körűegyüttműködést kialakítani, amely kisebb volumenűprojektek megvalósításával kíván minél komplexebb programot megvalósítani. Ezúton hívunk meg minden szentendrei és térségi szervezetet együtt-gondolkodásra, ill. együttműködésre. Érdeklődni, ill. jelentkezni lehet: Kammerer Zsófia, 26/503-398, .
Regisztráció Elfelejtett jelszó

Interware logo